Artikel: Ingroeiende nagel

Nagels, ze zijn er in verschillende vormen. En je kunt ze ook in verschillende vormen knippen! En dat levert nog wel eens problemen op. Hoewel het 100x goed kan gaan, hoef het maar 1 keer fout te gaan en je zit met de gebakken peren of eigenlijk: een ingroeiende nagel. Op het moment dat je dit zijn gang laat gaan, kan de nagel echt gaan ingroeien en de nagelwal doen ontsteken. Wat je dan krijgt is een pijnlijke gezwollen teen en het enige wat je wilt is dat de pijn stopt. 

Nagelvormen
Een nagelvorm die wel vaker problemen geeft is de tunnelnagel. Een tunnelnagel groeit uit je nagelwortel als een tunnelvormige, kromme nagel. De zijkantjes van deze nagel drukken in de nagelwal. 

Ook een normale nagel kan ingroeien: wanneer hij te kort is geknipt (met name in de hoekjes) neigt het ingroeien. Kom bij de minste klachten naar onze praktijk zodat we erger kunnen voorkomen. 

Onze behandeling
Wanneer u met uw ingroeiende nagel bij ons komt, zullen wij na desinfectie van de nagel eerst zorgen dat de druk er af gaat door het stukje nagel wat drukt voorzichtig wat af te fraisen. Dit kan bij het hoekje zijn maar dit kan ook langs de verticale kant van uw nagel zijn, richting de nagelwortel. Wanneer dit goed gebeurd: geeft dit meteen verlichting. 
Ook zullen we corpoline aanbrengen tussen de nagel en het nagelbed, wanneer de nagel aan de voorkant over een randje huid moet groeien. De nagel kan daar dan pijnloos overheen glijden en zo helpen we u van uw ingroeiende nagel af. 
Uiteraard gaat dit gepaard met de nodige desinfectie. 

Ook kan u uw voet 1-2 maal daags in een badje van soda met warm water doen om de ontsteking wat af te remmen. Echter mogen mensen met risicovoeten zoals bijvoorbeeld diabetici dit niet. Hun huid wordt dan te zacht wat weer andere risico's met zich mee brengt. 

Mensen met een risicovoet moeten altijd met een ontsteking naar de huisarts! 

Terug naar de tunnelnagel
Wanneer u een tunnelnagel heeft en dus dit probleem vaker neigt te hebben, kan u bij een medisch pedicure een nagelbeugel laten plaatsen. Een nagelbeugel trekt de zijkanten van uw nagel omhoog waardoor deze minder druk geven in de nagelwal. Het is niet zo dat wanneer u een nagelbeugel krijgt, u net als bij een gebits-beugel een blijvend andere vorm krijgt van uw nagel. Zodra de nagelbeugel uitgegroeid is (dit duurt vaak een hele poos!) zult u een nieuwe nagelbeugel moeten laten plaatsen. De vorm van uw nagel kunt u nooit blijvend veranderen. Maar gelukkig kan een nagelbeugel er wel voor zorgen dat u daar geen last van hoeft te hebben. 

Voorkomen is beter dan genezen

  • Knip uw nagels recht af, niet rond. Denk hierbij extra goed om de hoekjes. Knip ook hier recht en knip géén hoekje weg. De nagel moet altijd boven de nagelwal uitsteken. 
  • Gebruik altijd een goede nagelschaar en zet deze nooit met de punt in uw nagelwal.
    (De pedicure kan je hierover meer uitleg geven tijdens je behandeling)
  • Peuter nooit aan je nagels en scheur je nagels ook niet af. 
  • Gebruik goede schoenen die er voor zorgen dat de tenen voldoende ruimte hebben. 
  • Twijfelt u of u het goed doet?
    Boek een deelbehandeling en vraag het de pedicure! 

Op het moment dat een ingroeiende nagel niet geneest en telkens terugkomt kan een arts ook ervoor zorgen dat hij een deel van uw nagel weghaalt. Hoewel er vaak wordt gezegd dat de nagel op die plek dan niet terug groeit, gebeurt dit toch regelmatig en krijgt men een nijnageltje: een losliggend nageltje naast de normale nagelplaat. Of dit voor u de oplossing is, kan u het beste met uw arts bespreken.