Doe het zelf: Voetbehandeling tijdens de lockdown

18-12-2020

Tijdens de lockdown willen we allemaal wel onze voeten verzorgen en anders was je misschien naar de pedicure gegaan, misschien nog net voor de kerst aan. Dat kan nu niet, daarom hieronder een omschrijving om zelf je voeten een lekkere behandeling te geven.

Belangrijk is wel dat deze behandeling alleen voor mensen is die géén risicovoet hebben. Mensen met diabetes, reuma, oncologische voeten of zelfs 65+ zijn en een oudere voet hebben, adviseer ik dit niet te doen. De huid van deze voeten is soms dunner, minder gevoelig en daardoor kunnen wondjes veel gevaar opleveren. Van een voetenbadje wordt de huid slapper en mensen met een dunne huid krijgen daardoor nog sneller een wondje. Niet doen dus! 


Helaas vallen niet alle problemen op te lossen, maar wellicht kan dit je deze 5 weken helpen doorkomen. Na de lockdown maak je gewoon een afspraak bij de pedicure en daarna ben je langere tijd van je problemen af. Hier komt ie!

Ingrediënten:
- Badolie  of magnesiumzout of etherische olie
- Voetenscrub ( bijvoorbeeld Laufwunder voetscrub) 
- Hydraterende voetcreme (bijvoorbeeld Laufwunder Rood (verwarmende voetcreme) of Laufwunder Hydrobalm)
- Nagelolie (bijvoorbeeld Dadi oil)

Tools: 
- wasteiltje met lauwwarm water (37 graden celcius) of elektrisch voetenbadje
- wasteiltje of emmertje met schoon water en een washandje
- voetveil (met puimsteentje) en eeltrasp
- nagelschaartje of nagelvijl
- bokkenpootje
- extra fijne nagelvijl

1. Wellness voetenbadje

Om straks het eelt en de dode huidcellen beter te kunnen verwijderen is het makkelijk (en voelt het bovendien heerlijk) als je voeten lekker zacht zijn. Dit doe je door een bakje met lauwwarm water te vullen en daar een beetje badolie in te doen. Laat je voeten hier een tien minuten in weken (hoe fijn!). Of ga even uitgebreid badderen. Een paar druppels etherische olie in het badje druppelen is ook een heerlijke tip: eucalyptus voor verkwikking, lavendel voor ontspanning. 

Ingroeiende nagel? Heb je beginnende ingroeiende nagels: voeg wat soda toe aan het voetbadje. Dat werkt ontstekingsremmend. Neem in dit geval dagelijks een voetenbadje en houdt de plek goed in de gaten. 

2. Scrubben

Neem een dot (1 el per voet) van de voetscrub en masseer je voeten en tenen in met ronddraaiende bewegingen. Hoe vaker je fijne rondjes maakt, hoe meer dode huidcellen vrijkomen. Het fijne is dat je ook meteen je handen een scrubbeurtje geeft. Spoel je voeten hierna af met water en droog ze voorzichtig af. 

3. Voetmasker

Een heerlijk voetmasker is ook aan te raden. Door een voetenbadje onttrek je ook veel huidvetten aan je voeten en het is goed om je huid na het scrubben en het voetenbadje weer goed te hydrateren. Dit kan in de vorm van een soort plastic sok met het masker er al in. Dit laat je 25 minuten intrekken. Je kunt ook een masker gebruiken die je gewoon een tijdje laat intrekken zonder sok. Na het masker spoel je je voeten weer af met water. 

4. Eelt verwijderen

De voet is inmiddels al weer een tijdje uit het voetenbadje en dat betekent dat we nu kunnen gaan eelt verwijderen. Als je dikke plekken hebt, kun je nooit alles weghalen. Begin ook niet met een mes te snijden in je voeten maar haal een laagje weg. Dat voel je meteen. Zodra de lockdown voorbij is, kun de rest door je pedicure laten verwijderen.
Je gebruikt er een puimsteen voor of een voetvijl (handmatig of elektrisch). 
Wees voorzichtig, blijf niet te lang op 1 plek en haal niet te veel weg. Maak géén wondjes.

Tip: Maak je wel een wondje? Spoel schoon met water en ontsmet goed met jodium. Dek af met een pleister en kom er niet meer aan. 

Ter info
: Zorg dat je je eelt niet te vaak weg raspt want dit triggert ook tot het sneller toenemen van je eelt. Voor nood, als je pijn hebt, kun je dit het beste volgens bovenstaande manier doen. Zodra je weer naar de pedicure mag, kun je het beste het daar laten verwijderen omdat zij dit pijnloos en zonder wondjes weet weg te snijden. Daarna vlakt zij het af. Dit zet niet aan tot het toenemen van eelt. Hoe vaker je dit zelf triggert, hoe sneller, hoe meer eelt. Dat willen we natuurlijk op de langere termijn voorkomen! 

5. Nagels knippen

Een hele belangrijke: knip altijd je nagels recht af!  En knip ze niet te kort. Zorg dat je de punt niet in je nagelwal zet maar en knip van buiten naar binnen zodat je de nagelschaar al rechter op je nagel zet. Sommige mensen gebruiken een nagelknipper, let er dan extra goed op dat je niet de hoekjes wegknipt. De vorm van het knipgedeelte loopt namelijk wat rond af: hierbij krijg je sneller een ingroeiende nagel.

Je kunt er ook voor kiezen om ze te vijlen, vijl altijd van buiten naar binnen en vijl ook hier de hoekjes niet weg! 

Daarna duw je je nagelriemen netjes naar achteren met een bokkenpootje.

5. Lakken

Even een paar tussenstappen:
1. Ontvet eerst je nagels met nagellakremover.
2. Ruw je nagels ligt op met een fijne (absoluut geen grove) nagelvijl
3. Breng eerst een dun laagje basecoat aan en laat drogen.
4. Breng een dun laagje nagellak aan.
5. Breng eventueel nog een dun laagje nagellak aan. De kleur wordt hier dieper van. 
6. Breng je topcoat aan. 
7. Als dit droog is, smeer je je nagelriemen in met Dadi Oil. Dit verzorgd de nagel en nagelwortel en hydrateert, weg droge nagelriemen en losse velletjes. 

Tip: Gebruik de Dadi Oil elke dag, bijvoorbeeld als je 's avonds op de bank zit of voor dat je gaat slapen! 

6. Hydratatie

Als laatste verzorg je je huid nog met een hydraterende voetcrème. Ik adviseer je de Laufwunder Rood (verwarmend) te gebruiken in deze wintermaanden. Het zorgt voor een goede doorbloeding waardoor je voeten warmer blijven en waardoor het risico op een wintervoet daalt. Je kunt ook Laufwunder Hydrobalm gebruiken, deze maakt je eelt extra zacht en dat is weer fijn want dan voel je het eelt minder. 

Tip: Smeer je voeten elke avond in met een hydraterende voetcrème. Dit zorgt ervoor dat je eelt zacht blijft en dat je geen harde plekken onder de voet krijgt. Ook voorkomt dit kloven en de hierdoor ontstane pijnlijke wonden.

Mis je producten?
Bestel ze dan via 06-42598948 of via contact@voetenpraktijkbakker.nl

Je kunt de producten komen halen in Ten Boer of laten verzenden. En weet je niet goed met welke producten je het beste je voeten kunt behandelen, ik geef je graag advies!


©Copyright by Voetenpraktijk Bakker