Huidverzorging bij koud weer

05-01-2021

In de winter heeft onze huid het aardig te verduren, vooral de huid van het gezicht, de handen en de voeten drogen uit. Hoewel ik als pedicure het vooral over de voeten heb, belicht ik in deze blog kort ook de handen en het gezicht.

Je handen worden tijdens de winter blootgesteld aan slechte weersomstandigheden. Het koude weer tast de huid aan. Wij draaien binnen de verwarming omhoog waardoor de luchtvochtigheid in huis daalt. Ook dat is niet zo goed voor onze huid. Deze droogt uit. Verder heerst nog steeds de coronapandemie. Het desinfecteren heeft voordelen maar ook nadelen. Door de alcohol die het bevat, droogt de huid zeer snel uit. Aan te raden is om dan ook na het desinfecteren meteen te smeren met een goede handcrème zodat het desinfecteren de huid niet meer uit kan drogen. 

Handcrème
Ten eerste is het zo dat wanneer een crème vet is, dit niet meteen zegt dat dit een goede handcrème is. Het beste kies je een crème die ook de nagels en nagelriemen verzorgd. Tevens is het vaak handig een crème te nemen die snel intrekt. Dat wil niet zeggen dat de crème maar kort iets doet. De emulsie trekt in en hydrateert de huid op het moment dat hij ingetrokken is. Doordat je regelmatig met deze crème smeert, creëer je een voortdurende verzorging. Vooral in de winter een aanrader.
Afrader: Sommige mensen zijn gewend met vaseline te smeren: dit doet niets. Het legt alleen een afsluitende laag op de huid, maar kan de huid niet in.
Dosering: dagelijks na het handen wassen of desinfecteren.

Handwunder; voedende handcrème. €9,00
Handwunder; voedende handcrème. €9,00

Voetcrèmes
Hetzelfde geldt voor de voeten. Voetcrèmes zijn vaak wat dikker dan handcrèmes en trekken snel in. Echter zit er wel een groot verschil in deze crèmes. De huid onder de voeten is vaak dikker, waardoor de crèmes andere bestanddelen bevatten om de huid hier tevens zachter te maken. Bijvoorbeeld ureum. Ureum maakt eelt zachter waardoor je er minder last van hebt. Harde likdoorns kunnen hierdoor ook wat zachter worden. Het haalt de likdoorn niet weg, maar het kan het wel nét wat aangenamer maken. Ook bevat het bestanddelen om gericht kloven te behandelen. Het herstelt de huid en zorgt dat kloven verdwijnen. Dit werkt alleen wanneer je regelmatig smeert. 
Afrader: Smeren met bodylotion of handcrème: deze bevatten andere bestanddelen en voeden niet de gehele huid. 
Dosering: Aan te raden is het om elke dag 1 a 2 x te smeren, bijv. 's ochtends en 's avonds met een goed product, passend bij uw voeten. Vraag ons gerust om advies. 

Winter handen en voeten
Bij wintertenen en winterhanden (perniones) reageert de huid abnormaal op kou. De reactie komt, zoals de naam al suggereert, vooral voor aan de handen en voeten en dan met name de vingers en tenen. In sommige gevallen is deze abnormale reactie ook te zien op de kuiten, bovenbenen, billen, neus en oren. Gelukkig komt deze aandoening tegenwoordig minder vaak voor doordat huizen veel beter geïsoleerd zijn dan vroeger. Periones is onschuldig maar de klachten kunnen erg vervelend zijn.

De bloedvaatjes in de huid passen zich normaal gesproken aan de omgevingstemperatuur aan. Zo worden ze bij kou wat nauwer, om de warmte binnen te houden en de lichaamstemperatuur op peil te houden. Bij een temperatuurstijging verwijden ze vervolgens weer, om zo de bloedstroom op gang te houden en ervoor te zorgen dat het lichaam geen gevaarlijk lage temperatuur bereikt.

  • Vermijd (plotselinge) kou en afknelling. Wintertenen ontstaan vooral bij plotselinge temperatuurwisselingen of afknelling van de bloedstroom richting je voeten en handen. Draag dus goed-isolerende en niet-knellende kleding. Denk ook aan een muts of neuswarmer bij klachten aan oren en neus.
  • Warm je wintertenen of -handen niet op. Heb je toch een aanval van winterhanden en -tenen? Als je je handen en voeten te snel probeert op te warmen, dan worden de klachten alleen maar erger. Laat de aangedane delen dus rustig op temperatuur komen.
  • Wisselbaden. Bij sommige mensen geven wisselbaden enige verlichting van de klachten doordat de baden de bloedsomloop stimuleren. Hierbij dompel je je voeten of handen eerst onder in koud water en daarna in warm water.Er is echter geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze behandeling.
  • Stop met roken. Hiermee voorkom je de mogelijk nadelige werking van het roken op je bloedvaten.
  • Let op je medicijngebruik. Gebruik je bètablokkers? Bespreek dan met je huisarts of daar een alternatief voor is.
  • Laat je handen of voeten masseren. Het masseren zorgt voor een betere doorbloeding op die plaatsen. Daardoor komt er meer bloed in de voeten waardoor het warmer wordt en vaatjes vernauwen. 
  • Bij aanhoudende klachten: neem contact op met je huisarts. Hoewel er niet echt een medicijn is dat echt werkt tegen winter handen of voeten kan de huisarts soms wel een vaatverwijdend middel voorschrijven. Echter dien je dit met je huisarts te bespreken. 

Gezicht
Ook de huid van het gezicht droogt sneller uit door het koude weer. Aangezien elke huid anders is, adviseer ik je om, voor passend advies contact op te zoeken met een schoonheidsspecialist(e).

Voor vragen, neem gerust contact op.