Eeltproblematiek
Bijgewerkt op: 8 jun. 2022

Welkom bij de Kennisbank. Hier worden regelmatig onderwerpen behandeld welke gaan over de (voet)gezondheid. Mis je een onderwerp? Mail deze dan naar contact@voetenpraktijkbakker.nl en wie weet behandel ik hem binnenkort.
Wat is eelt en is eelt altijd slecht en pijnlijk?
Om maar met de deur in huis te vallen! Eelt heeft nut! Eelt beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf. Een gezonde laag eelt, daarvan heb je geen last. Het heeft zelfs nut: het zorgt voor bescherming en daardoor kun je ook goed op blote voeten lopen. Maar.... wanneer de huid door bijvoorbeeld wrijving overmatig eelt gaat aanmaken, wordt er gesproken over pathologisch eelt en dat heeft... je raadt het al.... geen nut. Er bevindt zich dan een opeenhoping van eelt op een bepaalde plek. Dit kan wrijvingseelt of eelt door druk zijn. Het kan ook in een puntje naar binnen groeien in de vorm van een likdoorn (ook wel eksteroog of eelt pit genoemd). Eelt kan droog zijn, ruw maar ook glazig, dik of hard.
Wat zijn likdoorns, eksterogen en eeltpitten?
Likdoorns zijn puntjes eelt die op één plekje naar binnen groeien omdat juist dáár veel druk zit. De eelt kan niet naar buiten groeien, dus groeit hij naar binnen. Vervolgens is er nog een tweedeling te maken tussen weke likdoorns en gewone likdoorns. Deze eerste zit meestal tussen de tenen en is zacht. Deze tweede zit meestal aan de zijkant of onder de voet.
Wat kan de medisch pedicure voor jou betekenen?
Ik adviseer je om bij eeltklachten altijd langs te komen. Ik haal dan het te veel aan eelt pijnloos weg waarbij ik oog houd voor de normale laag die er hoort te zitten. Ik haal niet te weinig weg, want dan zit het er zo weer. Maar ook zeker niet te veel, want ook daarvan kun je klachten krijgen. Ook likdoorns (ingroeiend eelt) zijn eenvoudig en pijnloos te verwijderen. Laat je het zitten en doe je er niets aan dan kan het probleem erger worden. Pijn bij het lopen, pijn in de schoenen zijn gevolgen maar de gevolgen kunnen ook groter zijn.
Oorzaak en gevolg
Ik kijk ook naar de oorzaak van pathologisch eelt en likdoorns want deze plekken groeien er niet zomaar. Vaak geeft wrijving of druk pathologisch eelt tot gevolg en als de druk langer aanhoudt kun je ook likdoorns ontwikkelen. Door mijn kennis kan ik je voorzien van passend advies en kan voorkomen worden dat het probleem terugkomt door je de juiste tips of doorverwijzing te geven. Soms helpt het om een tijdelijk hulpstukje tussen de tenen te doen (bij een weke likdoorn) om te testen of dat effect heeft of omdat je het probleem alleen bij bepaalde schoenen hebt. Als het bevalt kan ik ook een orthese op maat maken zodat je altijd het juiste hulpstukje kunt dragen die op maat gemaakt is. Anderzijds hebben we ook vaak situaties waarbij ik de hulp van een orthopedisch steunzolenmaker/podoloog of podotherapeut vraag.
Na(de)behandeling
Smeren met een voetcrème met ureum maakt eelt zachter maar zorgt er niet voor dat je er minder van aanmaakt. Maar doordat de huid zachter en soepeler wordt, kan dit wel problemen verhelpen waardoor je minder last hebt. Ook is de eelt makkelijker en soepeler te behandelen door een medisch pedicure. Na de behandeling wordt de voet ook ingecrèmd met een hydraterende voetcrème met ureum.
Tip: smeer de voeten 1 tot 2x daags in met een hydraterende voetcrème met ureum. Je kunt na het incrèmen sokken aantrekken zodat het lekker kan intrekken en je kunt de sok gerust aanhouden tijdens de slaap. In de praktijk verkoop ik een aantal betaalbare voetcrèmes met verschillende percentages ureum van pedicurepraktijk-kwaliteit. Ik adviseer je hier graag in.
Kan ik de plekken ook insmeren met vaseline of bodylotion?
Een veelgemaakte 'fout' die ik in de praktijk zie is dat klanten zeggen dat zij de eeltlaag al een tijdje insmeren met een vaseline of bodylotion die ze toevallig nog in huis hadden maar dat dit niet helpt. Dat valt te verklaren. Deze crèmes hydrateren niet of niet diep genoeg. De vaseline legt alleen een laagje vettigheid op de huid (barrière) en de bodylotion is gemaakt om de normale huid van je lichaam de hydrateren en de verzorgen maar trekt niet diep genoeg in om eelt soepel te maken. Ook bevat deze geen ureum. Kortgezegd: deze crèmes zijn niet geschikt om de eeltlaag te verzorgen. Koop daarom altijd een voetcrème en het liefst bij de medisch pedicure zodat je weet hoeveel ureum er in zit, wat het doet en hoe je het kunt gebruiken. Ook evalueer ik later samen met u hoe het gaat en of we op de goede weg zitten.