top of page

Ingroeiende teennagel

Welkom bij de Kennisbank. Hier worden regelmatig onderwerpen behandeld welke gaan over de (voet)gezondheid. Mis je een onderwerp? Mail deze dan naar contact@voetenpraktijkbakker.nl en wie weet behandel ik hem binnenkort. Last van een ingegroeide teennagel? Een vervelend probleem. Het komt bij alle lagen van de bevolking voor, helaas van jong(er) tot oud. In deze post iets meer informatie over het ontstaan en behandelen van de ingroeiende teennagel.


Een ingroeiende teennagel is wat anders dan een ingegroeide teennagel. Lees het maar even goed! Een ingroeiende teennagel is drukkend, pijnlijk maar heeft nog geen wond gemaakt, de teen is nog niet ontstoken en dus ook niet warm en rood. Pus komt niet vrij wanneer je er in knijpt en ook doet de teennagel alleen pijn bij het lopen bijv. of het staan, wanneer er meer druk ontstaat, niet wanneer de teen niet belast wordt. Een ander verhaal wordt het bij een ingegroeide teennagel. We zien dan vaak een rode, ontstoken teen met een nagel die in de huid drukt en groeit. De nagel deed al langer pijn maar er is helaas niet actie ondernomen waardoor de nagel een wond heeft veroorzaakt en bacteriën hun werk konden doen. Teennagels kunnen ingroeien aan de voorzijde van de nagel, in de hoekjes maar ook aan de zijkanten. De oorzaken hiervan zijn verschillend. Een teennagel welke aan de voorzijde ingroeit, groeit vaak in door dat deze óf veel te kort is geknipt of door bijvoorbeeld een nageltrauma: een ongeluk. Een teennagel welke bij de hoekjes ingroeit, groeit vaak in doordat deze te kort is geknipt, t.h.v. de hoekjes en doordat deze niet recht is afgeknipt. De hoekjes zijn in dit geval weggeknipt (of rond geknipt). De groeiende nagel duwt vervolgens in de huid. Een teennagel welke aan de zijkanten ingroeit kan meerdere oorzaken hebben maar één oorzaak is bijv. het hebben van een tunnelnagel, een nagel in de vorm van een tunnel. De zijkanten van de nagel drukken hierbij in de huid, vooral vaak bij de grote teen. De oplossingen zijn divers, vaak wordt er eerst ruimte gemaakt doordat de medisch pedicure de nagel drukvrij legt: er wordt (vaak pijnloos) nagel weggehaald zodat de nagel niet meer in de huid drukt. Vervolgens wordt voorkomen dat de nagel opnieuw gaat ingroeien, dat kan d.m.v. een nagelreparatie, het tamponeren van materiaal onder het nagelrandje zodat de nagel wat omhoog gelift wordt of het aanbrengen van een nagelbeugel. Vaak knipt men de nagels verkeerd af en groeit de nagel daardoor in, een eenvoudige uitleg over hoe je de nagel het beste kunt afknippen, voorkomt vaak dat het probleem opnieuw ontstaat. "Alles gaat altijd in overleg met jou, de kosten hiervan verschillen namelijk ook en ik wil niet dat je voor verrassingen komt te staan"


Ontstoken teen = eerst naar de huisarts. Ik probeer de behandeling pijnloos uit te voeren, soms doet het wel wat pijn omdat de nagelwal toch wat ontstoken is. Wanneer de huisarts je heeft verteld dat je met je ontstoken teen naar mij toe mag, mag ik je behandelen. Wanneer de teen ontstoken is en je komt bij mij, moet ik je eigenlijk eerst naar de huisarts sturen om te vragen of ik deze mag behandelen. Dit is (helaas) protocol. Vaak is dit prima, maar toch, een akkoord vooraf is vereist.


Andere opties: De huisarts, podoloog of podotherapeut wil je ook wel eens doorverwijzen naar

het ziekenhuis voor het (deels) laten verwijderen van de nagel/nagelwortel. Als medisch pedicure doe ik dit niet, ten eerste omdat het eigenlijk een operatie is en die mag ik niet uitvoeren, ten tweede omdat wanneer de nagel gedeeltelijk wordt weggehaald, er vaak een bijnagel ontstaat. Deze kan alsnog ingroeien en dan is het probleem dus (vaak) niet verholpen. En ten derde: het resultaat is vaak minder mooi. Ik zie dit dan ook als een laatste redmiddel. Wat wel? Altijd eerst de (medisch) pedicure proberen. Vaak kost het je een paar behandelingen, tijdens de eerste behandeling wordt de pijn gestopt: de nagel krijgt ruimte. Indien er een ontsteking is, adviseer ik altijd een badje met zout, 2x daags, om de wond goed schoon te houden. Daarnaast druppelen met alcohol, jodium (indien u geen diabetes heeft) of Sterilon. Je komt een keer terug om de oorzaak te laten behandelen. Dat is afhankelijk van de locatie waar de nagel ingroeit. Soms laten we de nagel rustig aangroeien en houd ik hem in de gaten, maar meestal kan ik meer doen. Dat is dus echt individueel.

Soms kan tijdens de eerste behandeling al meer, wanneer er geen ontsteking is, kan de nagel ook vaak gerepareerd worden. Of kan er een nagelbeugel worden aangebracht.


Kortom: kom dus echt langs als je klachten hebt wat wijst op een ingroeiende nagel. En wacht niet tot het echt mis gaat en je teen helemaal gaat ontsteken. Hoe eerder behandelen, hoe beter.







35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page