top of page

Het juist knippen van de teennagels

Bijgewerkt op: 8 jun. 2022Welkom bij de Kennisbank. Een leuke manier om meer te weten te komen over allerlei onderwerpen gericht op de voet(gezondheid). Heb je vragen die je eens voorbij zou willen zien komen? Mail deze dan naar contact@voetenpraktijkbakker.nl en wie weet wordt jouw vraag of onderwerp dan binnenkort behandeld.

Het gebeurt vaak dat nagels verkeerd worden geknipt en daarom richten we ons in dit artikel even op: "Hoe knip je de nagels goed?".


In de praktijk zien we vaak dat mensen hun nagels te rond afknippen. Vaak wordt er geknipt met een nagelknipper waarvan

de bek vrij hol is. Daardoor knippen mensen vaak de hoekjes van de nagels weg. Op het plaatje hier links van zie je de bek van deze nagelknipper. Het is hiermee lastig om recht te knippen.

Ook wordt een nagelschaar of nageltang vaak gebruikt. Mensen gebruiken deze vaak met de punt op de hoekjes van de nagel gericht. Omdat de bek van de nagelschaar ook wat rondloopt, moet je hiermee ook oppassen dat je niet te veel van de hoekjes wegknipt.


De hoekjes wil je niet wegknippen omdat je hiermee het gevaar op ingroeien vergroot.

Groeisnelheid Onze nagels groeien en dat is niets nieuws. De nagels op je voeten groeien ongeveer met 1.6 millimeter per maand terwijl de nagels op je hand tot wel 3,5 mm per maand kunnen groeien. Dat betekent dat je veel minder vaak je teennagels hoeft te knippen. Gemiddeld knippen de meeste mensen de nagels 1 maal in de 6 tot 8 weken. Dat is ook precies de regelmaat die wordt aangehouden voor een pedicurebehandeling. Toeval? Ja, natuurlijk! Zo houden wij jouw nagels netjes en hoef je zelf dit niet meer te doen. Tips Wil je zelf je nagels knippen? Denk dan hieraan: - Richt de punt van de nageltang of nagelschaar nooit op de hoekjes maar richt deze altijd naar het midden van de nagel. Zo knip je de nagel het meest recht af. - Koop indien je alleen een nagelknipper hebt, een goede nageltang om de nagels mee te knippen en gebruik de nagelknipper niet meer voor de voeten. De voorkeur is een nageltang omdat hiermee ook de dikkere nagels nog iets beter kunnen worden geknipt. - Heb je dikkere nagels? Het is lastig knippen dan. Vijl de nagel voorzichtig ietsje dunner aan de voorkant en knip met een goede nageltang voorzichtig de nagel recht af.


Het nadeel van zelf knippen is dat de randen van de nagel niet fijn worden afgewerkt. Je kunt dit wel proberen met een vijltje. Vijl dan altijd naar binnen toe. Risicogroepen Ik adviseer mensen met bijvoorbeeld diabetes, reuma en neuropathie altijd langs te komen om dit door een medisch pedicure te laten uitvoeren. Zo worden de voeten altijd gecontroleerd op plekjes en wondjes en worden de nagels netjes bijgehouden. Ingroeiende nagels worden zo voorkomen en/of behandeld. Ook kijkt de medisch pedicure naar andere problemen zoals likdoorns, eeltlocaties, wratten en werkt ze je voeten helemaal bij.

Neem contact op bij vragen!

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page